У Раді розповіли, як та коли запрацює новий закон про мобілізацію: що треба знати

У Раді розповіли, як та коли запрацює новий закон про мобілізацію: що треба знати

Новий закон про мобілізацію набере чинності з 18 травня. Після цього чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 днів мають уточнити свої військово-облікові персональні дані.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна “Загрози з боку Росії та мобілізація по-новому. Що чекає Україну влітку на фронті та у тилу”.

Оновити дані можна одним із трьох способів, пояснив член комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський. Перший – в ТЦК та СП. Другий – зареєструвати електронний кабінет і через нього оновити дистанційно. Третій – скористатися послугами ЦНАПів.

Функціонування електронного кабінету – це одне з питань, яке Кабмін має допрацювати. У Раді очікують, що його встигнуть запустити до того, як набуде чинності сам закон. Однак повістки надсилати у цьому електронному кабінеті не будуть – вони, як і раніше, будуть вручатись лише в паперовому вигляді.

“Кабінет міністрів України має напрацювати низку підзаконних нормативно-правових актів. Коли ми на комітеті розглядали цей законопроект, то представники Міністерства оборони повідомили нам, що переважна більшість цих документів вже майже готова – і щодо бронювання, і щодо військово-транспортного обов’язка, і щодо механізму дистанційного оновлення персональних даних”, – розповів виданню Веніславський.

Оскільки закон також переглядає підстави для відстрочки від мобілізації, по завершенню цих 60 днів окремі особи можуть втратити таке право. Зміни торкнуться і чоловіків-здобувачів другої (тобто непослідовної) вищої освіти. Вони, за словами Веніславського, втратять право на відстрочку після завершення навчального року.

Чоловіки, які мають статус обмежено придатних, протягом 9 місяців в обов’язковому порядку мають пройти переогляд.

Посилення покарань

У разі ігнорування повістки ТЦК має право звернутись до суду з вимогою запровадити до порушника тимчасову заборону на керування транспортним засобом. Паралельно комітет з правоохоронної діяльності готує до другого читання ще один законопроект, який стосується покарань за порушення мобілізації та військового обліку. В ньому прописане посилення адміністративної відповідальності і суттєве збільшення штрафів. Веніславський прогнозує, що він буде ухвалений і набуде чинності, перш ніж запрацює “базовий” закон про мобілізацію.

За задумом авторів цих законів, вони, по-перше, мали б дати реальну картину мобілізаційного ресурсу в країні.

“Влітку кількісний ефект від нового закону про мобілізацію точно ще не буде відчутний. За оцінками, які звучали в нашому комітеті, фактично цей закон може запрацювати десь через півроку – на той момент він уже дасть такий ефект. Тобто десь на середину – кінець осені ми вже матимемо повністю працюючий закон”, – відповів Веніславський.