Пацієнт 50 хвилин був при свідомості: у Львові провели операцію з пробудженням на мозку (фото)

Пацієнт 50 хвилин був при свідомості: у Львові провели операцію з пробудженням на мозку (фото)

Пацієнт 50 хвилин пробув у свідомості під час видалення пухлини на мозку.

У Львові нейрохірурги вперше самостійно провели оперативне втручання на мозку з пробудженням – пацієнт 50 хвилин пробув у свідомості під час видалення пухлини, аби лікарі не пошкодили важливі ділянки мозку.  Операція тривала 3 години та пройшла успішно.

Про це повідомляє “Перше медичне об’єднання Львова”.

У вересні минулого року 49-річний Олександр зі Львова дізнався, що у його дружини рак. Тоді в чоловіка стається перший судомний напад, проте він списав все на стрес і всі сили спрямував на лікування дружини.

Проте вже у лютому 2023 року, коли син Олександра пішов на війну – ситуація повторилась. Напади ставалися кожного дня – по п’ять і більше разів. Крім судом, чоловік також страждав від головного болю, порушення пам’яті та мовлення.

Олександр звернувся за допомогою до нейрохірургів лікарні “Святого Пантелеймона”. Спеціалісти провели обстеження, зокрема, МРТ з контрастуванням та виявили у мозку пацієнта пухлину розміром 6 на 5 сантиметрів. Новоутворення вразило ліву лобно-скроневу частку, яка відповідає за мовлення, пам’ять та рухи.

“Аби знизити ризики і не задіти під час операції важливі ділянки мозку, нейрохірурги ухвалюють рішення виконати операцію з пробудженням AWAKE SURGERY – це операція, під час якої пацієнта будять перед безпосереднім видаленням пухлини. І цю частину втручання людина на операційному столі перебуває при тямі. Це необхідно для того, аби під час видалення утворення не пошкодити функціонально важливі структури мозку. Все відбувається за участі великої мультидисциплінарної команди лікарів: хірургів, нейрофізіологів, анестезіологів та логопедів”, – розповіли лікарі.

У Львові пацієнту провели операцію з пробудженням на мозку. / © У Львові пацієнту провели операцію з пробудженням на мозку. / © У Львові пацієнту провели операцію з пробудженням на мозку. / ©

Протягом  50 хвилин чоловік перебував при свідомості та відповідав на контрольні запитання логопеда. Нейрохірурги тим часом обережно видалили пухлину.

“Вже на наступний день після втручання Олександра переводять з реанімації до звичайної палати. І вже на 5-й день чоловік їде додому. Він безмежно вдячний лікарям за ювелірну роботу. Пухлини немає, як і судомних нападів. Дружина поборола рак”, – розповіли лікарі.

Нагадаємо, на Львівщині не дозволяли зносити пам’ятник колгоспниці, бо він схожий на Юлію Тимошенко.