Оголошення Росією в розшук низки українських чиновників – елемент операції “Майдан-3”, – ISW

Оголошення Росією в розшук низки українських чиновників - елемент операції "Майдан-3", - ISW

Оголошення МВС Росії у розшук президента України Володимира Зеленського, командувача Сухопутних військ Олександра Павлюка та екс-президента Петра Порошенка, є спробою Кремля встановити юрисдикцію російських законів у суверенних пострадянських країнах та інформаційною підготовкою до операції “Майдан-3”.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що Кремль продовжує спроби подати свою неспровоковану агресивну війну проти України інакше, ніж вона є насправді. Для цього Москва намагається встановити юрисдикцію російського федерального законодавства над суверенними державами.

В ISW звернули увагу на той факт, що МВС Росії не уточнило злочини Зеленського, Павлюка та Порошенка, а також ймовірні злочини попередніх українських посадовців, яких Росія оголосила в розшук, зокрема начальника ГУР Міноборони Кирила Буданова та голови СБУ Василя Малюка.

У звіті також послалися на одного російського військового блогера, який зазначив, що ордер на арешт Зеленського не дозволить йому відвідати країни, що мають договір про екстрадицію з Росією.

В Інституті також нагадали попередження офіційного Києва про те, що Кремль посилює існуючу інформаційну операцію під назвою “Майдан 3”, спрямовану на формування серед українців сумнівів у легітимності президентства Зеленського. Там нагадали, що ця операція, ймовірно, сягне піку приблизно наприкінці травня 2024 року.

“Рішення Кремля оголосити Зеленського, Павлюка і Порошенка у розшук, ймовірно, є частиною російської інформаційної операції “Майдан 3″ і ширших зусиль Кремля з дискредитації нинішнього і попередніх прозахідних українських урядів, що прийшли до влади після Євромайдану 2014 року, а також з дипломатичної ізоляції України”, – йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що оголошення в розшук посадовців також є одним з аспектів постійних зусиль Кремля на утвердження юрисдикції федеральних законів у суверенних європейських і пострадянських країнах, де Росія не має юридичної юрисдикції.

“Раніше МВС Росії вже оголосило у розшук кількох посадовців з країн-членів НАТО, зокрема Естонії, Латвії та Литви, за нібито порушення низки російських федеральних законів на території країн-членів НАТО. Зусилля Кремля з утвердження юрисдикції російських законів спрямовані на створення інформаційних умов, що мають виправдати ймовірну майбутню російську агресію проти країн-членів НАТО”, – йдеться у звіті ISW.